Keramické fazety: cesta k dokonalému úsměvu

V současné době mají pacienti stále častěji zájem o estetické zubní ošetření pomocí keramických fazet. V tomto článku se zaměříme na běžné dotazy a odpovědi na tuto metodu.

„Keramická fazeta“ neboli „veneer“ je tenká keramická destička, kterou používáme k překrytí nejčastěji přední části zubu. Máme možnost vyrábět keramické fazety o tloušťce až od 0,2 mm. Pro lepší představu, tloušťka klasické žiletky pro holicí strojek je 0,1 mm. Pro dosažení této jemnosti je nezbytné používat zvětšení při všech pracovních fázích. Např. na naší klinice lékaři pracují s operačním mikroskopem.

Nejčastějším materiálem pro výrobu keramických fazet je lithiumdisilikát neboli E.max (obchodní název výrobků firmy Ivoclar Vivadent). Tento materiál je odolný a umožňuje dokonale napodobit přirozený vzhled zubu, jeho barvu, průhlednost a zachovat přirozenou sílu zubní tkáně.

Pro koho jsou zubní fazety vhodné?

I přes pokroky ve výrobě těchto rekonstrukcí, existují určitá omezení a podmínky pro jejich zhotovení. 

Vhodným řešením jsou v následujících případech:

Nedoporučuje se v případech:

Jak se to dělá?

Na začátku je důležité pochopit přání a očekávání pacienta, pak plánujeme individuální řešení. Pro realizaci návrhu budoucího úsměvu používáme různé nástroje: od klasických fotografií až po digitální projekty. 

Po výběru vhodného tvaru a barvy budoucí fazety následuje samotná preparace, skenování a zhotovení provizorní konstrukce.  Po vyhotovení fazet v zubní laboratoři, setkáme se s pacientem, sundáme provizorní náhrady, zkusíme fazetu a zhodnotíme výsledek. 

Pokud je pacient spokojený a výsledek nám vyhovuje klinicky, práci můžeme adhezivně zafixovat. V opačném případě provedeme potřebné úpravy.

Výroba fazet

Existují dvě metody výroby fazet: s preparací a bez preparace. Výběr metody závisí na určitých podmínkách. Metoda bez preparace zubů má svá omezení a estetický výsledek je ne vždycky vyhovující. Při preparaci zubu vytváříme „lůžko“ pro fazetu, což umožňuje její dokonalé přilnutí a integraci.

„Jak dlouho vydrží fazety?“

Je jedna z nejčastěji kladených otázek na konci každé konzultace. Materiály pro fazety a jejich fixaci se neustále vyvíjejí a zdokonalují. Dnes se předpokládá, že životnost keramických fazet se obvykle pohybuje mezi 10–15 lety, ale závisí na mnoha faktorech, např. ústní hygiena, zlozvyky, pravidelná návštěva zubaře. Péče o fazety je poměrně jednoduchá a neliší se od běžné péči o Vaše zuby. 

Naše klinika Vám ráda pomůže s jakýmikoli dotazy a poskytne podporu v péči o váš nový úsměv.

Vytvořila a spravuje agentura czech.click | Nastavení cookies 🍪 | Ochrana osobních údajů 🔒