Ordinační a domácí bělení zubů

Krásné bílé zuby jsou součástí moderní kultury, symbolem zdraví a úspěchu. V článku se dozvíte více o tom, jak bělení ovlivňuje tvrdé zubní tkáně, o druzích bělení a jakou metodu si vybrat, a zda ji skutečně potřebujete.

Je důležité rozlišovat mezi pojmy „profesionální čištění zubů“ a „bělení zubů“.

Profesionální čištění zubů zahrnuje odstranění zubního plaku a kamene (vnější pigmentace) z povrchu zubů, výplní a protetických konstrukcí, což vede k zesvětlení chrupu. Tento zákrok provádí zubní lékař nebo dentální hygienistka manuální nebo přístrojovou metodou, ale přitom nezasahuje do vnitřních struktur zubu. 

Bělení zubů je procedura, při které se přirozená barva zubů změní na světlejší v důsledku chemické reakce mezi karbamidperoxidem obsaženým v bělicím systému a tvrdými zubními tkáněmi. Nejvhodnější analogií je zesvětlování vlasů pomocí peroxidu.

Nyní oddělíme fakta od marketingových a reklamních informací, které uvádějí výrobci bělicích systémů.

  1. Téměř ve všech moderních bělicích systémech se jako hlavní účinná látka používá karbamidperoxid. Princip účinku spočívá v uvolňování atomového kyslíku z peroxidu a jeho interakci s proteinovými vazbami pigmentových oblastí zubních tkání. Při tom se vazby přerušují, proteinové řetězce se zkracují, což je doprovázeno zesvětlením pigmentu zubních tkání.

Existují dva typy bělení zubů, které se zásadně liší:

Domácí bělení zubů předpokládá samostatné nošení speciálních nosičů s bělicím gelem. Tento typ bělení obvykle trvá o něco déle, ale použité přípravky mají nízkou koncentraci, což umožňuje provádět proceduru doma bez dohledu zubního lékaře.

Ordinační bělení se provádí v zubní klinice. V tomto případě  koncentrace léku je vyšší, k jeho aktivaci se často používá vnější světelná expozice za účelem zvýšení účinnosti procesu. Jednou z výhod tohoto bělení je vysoká rychlost dosažení výsledku (procedura trvá asi půl hodiny).

Mnoho výrobců stomatologických bělicích prostředků v současnosti nabízí kombinaci obou typů bělení jako způsob optimalizace bělícího účinku. Kombinace dvou systémů umožňuje pacientovi dosáhnout maximálního bělícího účinku.

Indikace pro bělení zubů jsou:

Bělení zubů se nedoporučuje:

Účinek bělení může přetrvávat až několik let. Pro udržení bělícího efektu je nutné pečlivě dodržovat domácí ústní hygienu a pravidelně docházet na profesionální dentální hygienu aspoň jednou za půl roku. 

Vytvořila a spravuje agentura czech.click | Nastavení cookies 🍪 | Ochrana osobních údajů 🔒